BMW Debrecenben: minden az ütemterv szerint haladFél évvel a szerződés aláírását követően lezárult az Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításának első üteme, a fejlesztési terület az önkormányzat tulajdonába került. A debreceni Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításának első üteme 150 tulajdonost érintett. Az esetek 93%-ban közös megegyezéssel - adásvétellel vagy csereterület biztosításával – zárult a folyamat. Mindösszesen az esetek 7%-ban került sor kisajátítási eljárásra. A vételár kifizetések folyamatosan, a megállapodásoknak vagy a határozatoknak megfelelően, késedelem nélkül történnek. 

Az önkormányzat 300 ha csereterületet biztosított, mely – 14 ha kivételével - az érintett gazdák tulajdonába került.  A tárgyalások ideje alatt a területen végzett előzetes munkálatok - a lőszermentesítés és a régészet – a földtulajdonosok hozzájárulásával zajlottak.

Az önkormányzat köszöni a gazdák együttműködését, amely lehetővé tette, hogy Debrecen városa történetének eddigi legnagyobb gazdaságfejlesztési sikerét érje el.

Jelenleg a gazdasági övezethez szükséges infrastruktúra kialakításának előkészítése zajlik, amely szükségessé teszi további területek megszerzését. Az erre vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak az érintett tulajdonosokkal.

MTI Fotó, Czeglédi Zsolt